Even voorstellen: Cynthia Fridsma

Home Boeken Folders Schrijftips Magazines en Social Media Recensies Biografie Interview Foto gallerij Facebook pagina van Cynthia Fridsma Muziek Externe links Engelse site De Uitverkorene Privacybeleid
Goodreviews Smashwords Radio of Horror Even voorstellen: Cynthia Fridsma Qreative Minds -- Interview met Cynthia Fridsma Interview in MUG magazine



We kennen nu je naam, maar toch deze vraag; wie ben je?


Ik ben Cynthia Fridsma, geboren op 25 februari 1968. Fridsma is mijn meisjesnaam en die gebruik ik alleen zakelijk. Privé gebruik ik de naam van mijn man, Gerard, met wie ik op 28 augustus 2004 in het huwelijksbootje ben gestapt, nadat we elkaar voor het eerst spraken op dierendag 1999.

Voor ons was het liefde op het eerste gezicht. Al vlug hadden we een latrelatie, die we op 28 augustus 2004 hebben bezegeld met een huwelijk. We zijn vlakbij Hoorn getrouwd, in een mooie, landelijke locatie.

Ik heb 3 stiefkinderen—Dennis, Tamara en Nikita—waar ik een goede band mee heb en inmiddels is ons leven verrijkt met een kleinzoon—Ryan.

Thuis, in Amsterdam, hebben Gerard en ik 2 konijntjes rondlopen, Bertje en Scooby Doo, die dit jaar 7 worden. We wonen in een panorama flat op 17 hoog in Amsterdam Noord, met een landelijk uitzicht wat nog steeds niet verveeld, in de buurt van een winkelcentrum en de Noord-Zuid Lijn.

Ik ben van beroep een programmeur en heb diverse computerprogramma’s geschreven, o.a. voor MS Windows, en gewerkt aan PHP-web applicaties, waarbij je vooral moet denken aan backend development.

Ik ben geen webdesigner en ik krijg de kriebels van software welke ik omschrijf als “Spaghetti code”, waarbij PHP en HTML met elkaar verweven zijn. Ronduit een nachtmerrie voor iedere serieuze programmeur. Helaas heb ik mijn beroep in 2014, min of meer, moeten opgeven vanwege een handicap aan mijn rechterhand.

Ik heb geen gevoel in mijn vingertoppen en last van een tremor. Ik moet altijd een brace dragen ter ondersteuning van mijn pols. Daarom ben ik in 2014 serieus met begonnen met het schrijven van boeken in het Engels.

Hoe is het schrijven bij jou begonnen en in welk genre schrijf je?


Vroeger, in mijn jonge kinderjaren, vertelde mijn moeder altijd heel spannende verhalen welke ze zelf verzon. Zij heeft mij ook altijd aangemoedigd om zelf ook te gaan schrijven. Als er op school een opstel werd gegeven, was ik een van de weinigen die met veel plezier begon te pennen. In de tweede klas lagere school heb ik zelfs een 1e prijs gewonnen met een opstel! De prijs was een mooi boek welke ik nog steeds koester.

Ik schrijf in een combinatie van genres. Mijn verhalen beginnen altijd als een thriller en eindigen als een horror.

Je kunt mijn schrijven het beste vergelijken met een zwembad: je begint in het ondiepe en eindigt in het diepe, waarbij je de bodem niet meer onder je voeten voelt! Ik sleep mijn lezers echter niet meteen mee naar het diepe, dat gaat heel geleidelijk.

Ik schrijf overigens tweetalig: eerst in het Engels—Amerikaans Engels—en daarna pas in het Nederlands. Ik heb een eigen, unieke, schrijfstijl ontwikkeld met een vleugje James Patterson en Philip K. Dick.

Hoe ben je bij Celtica Publishing terechtgekomen?


Ik ben door Rianne Lampers van Celtica Publishing benaderd of ik mijn boeken ook in het Nederlands zou willen laten uitgeven. Dit aanbod heb ik met beide handen aangegrepen en ben daarna dan ook meteen gaan werken aan de vertaling van mijn reeds eerder in het Engels verschenen boek met de titel “Hotel Of Death” uit 2015. Deze noeste arbeid heeft uiteindelijk geleid tot de Nederlandse editie van mijn debuutroman met de titel, “De Uitverkorene” welke dus uitgegeven wordt bij Celtica Publishing.

In juni verschijnt jouw eerste boek bij Celtica Publishing, getiteld “De Uitverkorene”. Kun je hier iets meer over vertellen?


“De Uitverkorene” is een spannend boek dat gaat over een schrijver wiens leven op het spel staat. Achtervolgd door terroristen vlucht hij naar Boston, waar hij opnieuw met de dood bedreigd wordt. Hij komt in contact met een vrouwelijke vampier die beweerd dat zij het beste met hem voor heeft. Maar sinds wanneer kun je vampiers vertrouwen? Iedereen weet immers dat vampiers seriemoordenaars zijn die uit zijn op je bloed. Hoe het afloopt moet je zelf maar lezen …

Heb je al eerder werk uitgebracht en zo ja, is dat nog te koop?


Mijn Engelstalige boeken zijn sinds 2015 onder andere te koop via Amazon, Bol.Com en Barnes & Nobel. Ik heb 3 boeken en een novelle op mijn naam staan:

“Hotel Of Death”, “The Black Widow”, “Ghost Stories” en “Help”.

Wie is jouw grote voorbeeld? Je mag er meerdere noemen.


In mijn kinderjaren las ik graag verhalen van Edgar Allen Poe en H.P. Lovecraft. Op latere leeftijd, mede door de film Hellraiser, ben ik Clive Barker, Stephen King, James Patterson en Dean Koontz meer gaan waarderen.

k heb alle boeken van Philip K. Dick, die toch mijn grootste favoriet is.

Wat doe je behalve schrijven?


Ik speel gitaar, Jimi Hendrix stijl, fotografeer graag, ben een film freak, hou me bezig met het maken van computeranimaties en af en toe programmeer ik nog een beetje. Computers spelen een grote rol in mijn leven.

Waar mag men je wakker voor maken?


Dat is een lastige vraag, als ik eerlijk mag zijn, want ik ben heel erg op mijn nachtrust gesteld. Ik ga meestal tussen 2 en 3 uur ’s nachts naar bed en soms sla ik zelfs “een nachtje over” als ik een goed idee heb voor een deel van een boek.

Maar je mag mij altijd wakker maken voor een goede, spannende film, of als je echt heel dringend mijn hulp nodig hebt.

 Foto van Cynthia Fridsma
Bron: Celtica's Magazine http://fliphtml5.com/qzgx/spxt